23 d’abril del 2023. - Escrit per NEVA

Llibres, amor i roses, la combinació perfecta!


Recomanacions literàries
Sant Jordi 2023

Avui va de llibres i recomanacions literàries. Aquesta és la nostra selecció basada en les lectures de l’últim trimestre:

 

Las mil naves – Natalie Haynes (Salamandra): La guerra de Troia des del punt de vista de les dones. Una novel·la fascinant sobre mitologia grega que conté tots els ingredients: aventures, crítica social i sentit de l’humor.

Aterratge – Eva Piquer (Club editor): Una història de superació del dol que es barreja amb un viatge a Islàndia i un avió que es va estavellar a la platja de Sólheimasandur l’any 1973. Reflexions, imatges i metàfores per assaborir lentament.

Materials de construcció – Eider Rodriguez (Edicions del periscopi): La relació entre pare i filla a l’edat adulta, quan ell ha patit un ictus i es troba a l’hospital. Un relat íntim sobre  l’alcoholisme, els silencis i les relacions familiars. Escrita originàriament en Euskera i ara traduïda al català.

Diario de un vacío – Emy Yagi (Temas de hoy): Un retrat de la societat japonesa a través de la Shibata, l’única noia de la seva secció a l’oficina. Un embaràs fingit o real, la solitud i la conquesta progressiva de la llibertat. Novel·la àgil, crítica i amb notes d’humor.

Bonus track per a persones creatives i/o emprenedores:

The Kinfolk Entrepreneur, ideas for meaningful work – Nathan Williams (Artisan): Un llibre per fullejar a poc a poc i agafar inspiració. A més d’una edició preciosa i intemporal, ideal per als amants del disseny i la creativitat.

Ikigai, los secretos de Japón para una vida larga y feliz – Héctor García & Francesc Miralles (Urano): Un bàsic sobre el concepte de l’ikigai, el motiu d’existir segons la cultura japonesa. L’empenta que necessitem per perfeccionar i dedicar temps a allò que ens fa feliços.

I a tu? Quines lectures t’han marcat últimament?

Com vèncer la por al full en blanc

El buit fa respecte. Por de caure en tòpics, de causar indiferència, de sonar artificial… La llista és tan infinita com la capacitat d’imaginar excuses. La bona notícia és que, quan s’explica, la por es fa més petita. Així que avui ens ve de gust compartir els nostres trucs per vèncer el bloqueig i començar a gaudir del procés creatiu. Som-hi!

 

Pas 1: tancar els ulls i visualitzar.

Si convé, digues-ho en veu alta per entrar en situació. Tornant a l’exemple de Fusteria Viva: pensa què et suggereix? Olor de fusta acabada de tallar, textura, calidesa, llar. Confort. Benestar. Nits d'hivern davant de la llar de foc…

Com deu ser el dia a dia del Sergi i el David? Potser pensaràs en els matins freds, en reformes i visites a cases de la Cerdanya, en plànols, serradures i eines de formes diferents…

Com són els seus clients? Què valoren? En aquest punt potser visualitzes una casa amb jardí i bardisses perfectament retallades. Una família gaudint de la seva segona residència que vol desconnectar de la ciutat en un ambient càlid i acollidor…

 

Pas 2: crear associacions.

Mentre imagines tot aquest univers, plasma les idees sobre el paper, l'ipad o el suport que més t'agradi. Ja siguin dibuixets, paraules, frases... i ves enllaçant els diferents conceptes fins que trobis la frase o idea que et permeti estirar el fil. En el cas de Fusteria Viva vam partir de dos pilars: la història de tres generacions i la personalitat de la fusta.

 

Pas 3: executar.

És hora d’aterrar les idees i centrar-se en l’essencial. Sovint en aquesta fase encara hi ha dubtes, però fins que no es desenvolupa el concepte, no podem saber si funcionarà o no.

Per a la identitat visual de Fusteria Viva vam decidir aprofitar una il·lustració de l'antic cartell de la fusteria del 1950 ii digitalitzar-la per donar-li un traç més modern. En canvi, per desenvolupar la narrativa de marca, vam buscar un eslògan que reflectís els principals valors de l'empresa: proximitat, experiència i professionalitat. A partir d'aquí ja vam incorporar un llenguatge més creatiu que ens ajudés a transmetre la seva passió per l'ofici i els més de 70 anys d'història que avalen la marca.

En aquest enllaç t'expliquem tot el procés de treball amb Fusteria Viva.

 

La check-list final

Arriba el moment de la veritat. Per verificar si una identitat visual i/o verbal és eficient, és molt útil fer-se aquestes preguntes:

  • Apel·lem als clients de Fusteria Viva?

  • La imatge i la veu tenen l'essència del Sergi i el David? La marca reflecteix la seva autenticitat?

  • Transmetem proximitat, confiança i professionalitat?

  • Utilitzem el to adequat per al seu perfil de clients?

  • S'entén ben bé què fan i què els fa diferents? (en el cas dels copys web, per exemple).

 

No sempre tenim la sort de tenir un punt de partida tan sucós com un projecte amb més de 70 anys d’història. A vegades creem des de zero o disposem de molt poca informació per trobar l'anècdota o concepte que fa que tot tingui sentit. Però sempre, SEMPRE ens posem a la pell del públic objectiu i busquem un o dos conceptes clau per moure l'engranatge. No podem presentar un logotip, un naming o una creativitat de qualsevol tipus sense haver definit aquest univers. D'alguna manera va contra la nostra religió perquè no existiria l'storytelling que aporta coherència al conjunt.

Per molt abstracta que sigui una obra, segur que per a l'artista té un significat, oi? Amb el branding passa el mateix. Per això, quan creem la identitat d’una marca és tan important que hi hagi un equilibri entre l'autenticitat del projecte i les necessitats de la seva audiència.

 

Nota mental 1: abans de compartir un text, una imatge o un vídeo corporatiu pensa si respon als interessos, desitjos o inquietuds del seu públic objectiu.

Nota mental 2: però no deixis que aquests paràmetres condicionin el teu procés creatiu (tret que vulguis perpetuar la por al full en blanc).