24 de març del 2023. - Escrit per NEVA

Llums, càmera, ACCIÓ!

L'altre dia un amic, al qual li van proposar un paper secundari en una sèrie de TV3, ens explicava com de difícil li va resultar posar-se a la pell del seu personatge. Per a més inri, li va tocar interpretar un policia que posava ordre en una baralla, una actitud que s’allunya molt del seu tarannà. “Ara encara valoro més la feina dels actors i actrius”, ens deia escurant la copa de vi. Aquella anècdota de divendres a la nit ens va fer pensar que, en el fons, el nostre procés de treball no s’allunya tant de les tècniques que utilitza un actor o actriu quan es prepara per interpretar un personatge. Si hi ha algun(a) lector(a) del gremi estarem encantades de conèixer els seu mètode. 😉

Les persones que treballem en branding, màrqueting, copywriting i tot allò que acaba a “ing” hem de posar-nos a la pell d'altres personatges gairebé cada dia. Fem ús d’aquesta qualitat no només per fer-nos la vida més fàcil i fidelitzar els nostres clients, sinó també per crear identitats de marca que parlin, vesteixin i es comportin com ells o elles (encara que, per descomptat, sempre intentem que llueixi la seva millor versió). Però això no és suficient.

Hem de tenir empatia amb els nostres clients per transmetre l'essència del seu negoci, SENSE OBLIDAR els clients dels nostres clients, que al capdavall són el públic objectiu. Aquí la cosa es complica una mica més.

Fa un parell de mesos vam treballar en una identitat completa per Fusteria Viva, un negoci de Puigcerdà que han obert el Sergi i el David, tercera generació de fusters a La Cerdanya. El seu projecte consisteix a recuperar l'essència artesanal de l'antiga fusteria, que va fundar l'avi del Sergi el 1950, amb visió i tècniques contemporànies. Quan ens van contractar per crear la identitat visual i verbal de la marca i plasmar-la en una nova pàgina web, estàvem encantades perquè som molt fans de les marques artesanals. Així que els vam fer una entrevista per conèixer a fons el projecte i ens vam acomiadar tan contentes. Tot genial fins que va arribar el moment de fer front al full en blanc.

Com vèncer la por al full en blanc

El buit fa respecte. Por de caure en tòpics, de causar indiferència, de sonar artificial… La llista és tan infinita com la capacitat d’imaginar excuses. La bona notícia és que, quan s’explica, la por es fa més petita. Així que avui ens ve de gust compartir els nostres trucs per vèncer el bloqueig i començar a gaudir del procés creatiu. Som-hi!

 

Pas 1: tancar els ulls i visualitzar.

Si convé, digues-ho en veu alta per entrar en situació. Tornant a l’exemple de Fusteria Viva: pensa què et suggereix? Olor de fusta acabada de tallar, textura, calidesa, llar. Confort. Benestar. Nits d'hivern davant de la llar de foc…

Com deu ser el dia a dia del Sergi i el David? Potser pensaràs en els matins freds, en reformes i visites a cases de la Cerdanya, en plànols, serradures i eines de formes diferents…

Com són els seus clients? Què valoren? En aquest punt potser visualitzes una casa amb jardí i bardisses perfectament retallades. Una família gaudint de la seva segona residència que vol desconnectar de la ciutat en un ambient càlid i acollidor…

 

Pas 2: crear associacions.

Mentre imagines tot aquest univers, plasma les idees sobre el paper, l'ipad o el suport que més t'agradi. Ja siguin dibuixets, paraules, frases... i ves enllaçant els diferents conceptes fins que trobis la frase o idea que et permeti estirar el fil. En el cas de Fusteria Viva vam partir de dos pilars: la història de tres generacions i la personalitat de la fusta.

 

Pas 3: executar.

És hora d’aterrar les idees i centrar-se en l’essencial. Sovint en aquesta fase encara hi ha dubtes, però fins que no es desenvolupa el concepte, no podem saber si funcionarà o no.

Per a la identitat visual de Fusteria Viva vam decidir aprofitar una il·lustració de l'antic cartell de la fusteria del 1950 ii digitalitzar-la per donar-li un traç més modern. En canvi, per desenvolupar la narrativa de marca, vam buscar un eslògan que reflectís els principals valors de l'empresa: proximitat, experiència i professionalitat. A partir d'aquí ja vam incorporar un llenguatge més creatiu que ens ajudés a transmetre la seva passió per l'ofici i els més de 70 anys d'història que avalen la marca.

En aquest enllaç t'expliquem tot el procés de treball amb Fusteria Viva.

 

La check-list final

Arriba el moment de la veritat. Per verificar si una identitat visual i/o verbal és eficient, és molt útil fer-se aquestes preguntes:

  • Apel·lem als clients de Fusteria Viva?

  • La imatge i la veu tenen l'essència del Sergi i el David? La marca reflecteix la seva autenticitat?

  • Transmetem proximitat, confiança i professionalitat?

  • Utilitzem el to adequat per al seu perfil de clients?

  • S'entén ben bé què fan i què els fa diferents? (en el cas dels copys web, per exemple).

 

No sempre tenim la sort de tenir un punt de partida tan sucós com un projecte amb més de 70 anys d’història. A vegades creem des de zero o disposem de molt poca informació per trobar l'anècdota o concepte que fa que tot tingui sentit. Però sempre, SEMPRE ens posem a la pell del públic objectiu i busquem un o dos conceptes clau per moure l'engranatge. No podem presentar un logotip, un naming o una creativitat de qualsevol tipus sense haver definit aquest univers. D'alguna manera va contra la nostra religió perquè no existiria l'storytelling que aporta coherència al conjunt.

Per molt abstracta que sigui una obra, segur que per a l'artista té un significat, oi? Amb el branding passa el mateix. Per això, quan creem la identitat d’una marca és tan important que hi hagi un equilibri entre l'autenticitat del projecte i les necessitats de la seva audiència.

 

Nota mental 1: abans de compartir un text, una imatge o un vídeo corporatiu pensa si respon als interessos, desitjos o inquietuds del seu públic objectiu.

Nota mental 2: però no deixis que aquests paràmetres condicionin el teu procés creatiu (tret que vulguis perpetuar la por al full en blanc).